Jak zrobiłem orzechowe masło

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od dzisiaj wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i szalenie potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają pełno witamin, w głównej mierze witaminę E, a także miedź, błonnik, magnez.

Działają także na cholesterol z ogromnym skutkiem go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są na prawdę bardzo często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Bardzo ważne są w diecie szczególnie dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, oraz u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.

W ostatnim czasie bardzo popularne stało się masło orzechowe. Szczególnie w gronie dietetyków oraz na fit blogach. Nie jest to natomiast nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Jednakże na prawdę często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, przykładowo z ogromną ilością soli, co sprawia że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Należy pamiętać aby w każdej sytuacji sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest głównie bardzo smaczne i oczywiście bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a nawet kanapek zdobyło serce wielu ludzi, a szczególnie ich podniebień. Co jeżeli nie można znaleźć go na półce w sklepie albo o ile są tam jedynie te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z owych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy by się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka albo jeżeli ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym oraz wyśmienitym zdrowiem.
Zobacz także: zdrowe masło orzechowe.