Szafa a witryna chłodnicza

Agregat sufitowy do komory mroźniczej to urządzenie zamontowane na stałe w pomieszczeniu, w którym ma być utrzymywana ujemna temperatura. Agregat zamontowany na suficie nie zajmuje miejsca. Jeśli zaś komora na stałe znajduje się przy kuchni lub magazynie zakładu produkującego gotową żywność, najczęściej montuje się w niej takie agregaty.

Są ciche, wydajne i energooszczędne. Wielu ludzi chwali również to, że rzadko odmawiają posłuszeństwa. System zabezpieczeń przed rozmrożeniem działa bez zarzutu. W restauracji lub kawiarni takie komory mrożące żywność to rzadkość, choćby w dużych restauracjach zajmujących się także produkcją wyrachowanych deserów lodowych pewnie takie komory się sprawdzają i są montowane. Z całą pewnością częściej jednakże można w nich spotkać inny niezbędny sprzęt elektryczny, którym są witryny chłodnicze restoquality. Takie witryny są przeszklone i mają półki o regulowanej wysokości. W praktyce oznacza to, że w takiej witrynie można trzymać trzypiętrowy tort – wystarczy wyjąć poziome półki, by zrobiło się więcej przestrzeni. Podobną funkcję pełnią również szafy chłodnicze rm gastro, choćby te niekoniecznie muszą być przeszklone. Mogą mieć metalowe drzwi albo przeszklenie. W takich szafach trzyma się w restauracjach gotowe dania, które potem powinno się odgrzać. Na prawdę często są to zupy lub sosy organizowane dzień wcześniej. Poza tym w szafach chłodniczych przechowuje się warzywa, aby dłużej zachowały świeżość. Oraz gotowe desery, które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze zanim poda się je gościom.

Polecana strona: piec do pizzy do gastronomii.